Tidsbrist

Ja, nu har det riktigt exploderat efter sommarens sköna lugn och därför blir det stora glapp mellan inläggen här. Det får ni stå ut med. Jag har nog jobbat 50-60 timmar under veckan och dessutom både lördag och idag (söndag) för att någorlunda komma i takt med vad som händer.
Flera nya eller snart kommande tygaffärer har kontaktat mig under veckan och vill gärna sälja Svenska Mönster i sina butiker. Det känns som att det går framåt med de textila hantverken igen när det faktiskt öppnar nya tygaffärer, istället för de senaste 20 årens nedåtgående trend med nedlagda tygaffärer. Visst är det kul?
Den här veckan blir om möjligt ännu mer hektisk, vi har mässa i Malmö nästa helg och väldigt mycket som ska förberedas tills dess. Jag packar massvis med mönster men dom tar ju slut hela tiden! Irriterande.
För att det inte ska bli alltför långtråkigt ska jag också byta dator imorgon... Den gamla börjar bli alltför osäker och jag vågar knappt stänga av den eftersom det brukar vara lite knepigt att sparka igång den igen. Men jag har länge dragit på det eftersom det är enormt jobb. Det ska installeras nätverkskort och skrivarkort och allt möjligt konstigt.
Och - så kommer min nya praktikant! Det ska bli roligt. Flickan ifråga går skrädderiutbildning i Uddevalla och ska stanna hos mig i åtminstone 10 veckor.
Så nu vet ni vad som pågår. Jag skriver förstås ett par rader så fort jag har en minut över...


Modet för våren och sommaren 2008

Modemässan i Köpenhamn har växt sig oproportioneligt stor, med hela 4 mässplatser runtom i Köpenhamn. Jag nöjde mig denna gång med CIFF Trendshow på Bella Center. Eftersom modeshowerna där och på Öksnehallen var på samma klockslag så var jag tvungen att välja. Lite märklig planering där.
Trängde mig med våld in på Trendshowen på CIFF - inget annat gäller för detta spektakel, ens på söndagen - och lyckades dessutom få en sittplats. Mycket roligare shower har jag sett här tidigare - vad hände sen förra (och förrförra) året? Dog producenten?

Nåväl, visningen var över på mindre än 20 minuter och jag kan väl bara säga till den trendkänslige: Har du bara korviga knästrumpor i glada färger i sandalerna även nästa vår så ska väl allt gå bra. I övrigt inget nytt som man häpnade över precis. Tunna, tunna tyger i toppar och klänningar gärna lager på lager, t ex 2 klänningar ovanpå varandra. Lite för korta byxor och knäbyxor med puff. Glittriga skor, väskor, bälten men annars  ganska så helt och rent. Tycker man det blir för prydligt kan man gott avsiktligt vrida ena axelbandet på toppen eller på väskan, eller knäppa fylleknäppning på koftan - helt ok! Mannekängerna var som alltid gräsligt magra men make-upen var ovanlig och kul, liksom frisyrerna. Musiken fullständigt galen. Nåt måste dom ju hitta på så att inte publiken somnar. Du kan se visningen genom att klicka på följande länk:
http://www.vnr.tv/movie.php?id=712&quality=high

Köpenhamnstrendsättarna har delat upp visningen i 4 delar, Easy Delight (glassfärger, tänk sorbet), Urban Nomade (vitt, vitt, vitt och så lite grått och silver), Classic Twist (glada färger, väldigt 80-tal) och Global Poetry (dämpade färger, turkos, brända gula nyanser, grått, nerdämpad fuchsia). De här "namnen"  är olika beroende på vem som sitter och tolkar Promostyls trendförutsägningar. Färger och stilar kan kallas något helt annat på andra mässor eller i olika professionella modekataloger.
Trendbeskrivningar för vår/sommar-08 kan du ladda ner som pdf på den här länken:
http://www.ciff.dk/bc_files/ciff_aug07/Trends/u-4xtrend.pdf

Jag har ett extra ex av trendshowens katalog med färgexempel mm, jag kommer att lägga den till allmän beskådan i butiken på Borrgatan!

Showerna är det viktigaste för mig som designer. Men jag promenerade även runt i alla de stora hallarna och tittade runt bland mässutställarna också. Alltid är det något som fastnar och ger lite inspiration! Roligast är de små företagen, uppstickarna som faktiskt vågar komma med lite nytt och kul i vackra material. Dessutom kan man här se vad som kommer i smyckesväg, väskor, skor och andra accessoirer - alltid kul!


Något som var bra mycket roligare och som fick alla på ett strålande humör var Kids Show - visningen av barnkläder i en annan del av den enorma mässbyggnaden. Visningen, som säkert varade bortåt en timme, var helt och hållet fart och fläkt med fantastiskt duktiga och bedårande söta barn. Från ca 4 år och upp till ca 15. Dansade och log och showade så att man faktiskt glömde att titta på vad de hade på sig. Det gjorde inget. Varm om hjärtat kunde jag gå iväg till tåget och vila fötterna som vandrat runt på mässan under några timmar. Tyvärr finns ingen video på den här visningen, men klicka gärna upp bilderna här så får du ändå några smakprov på vad jag fått se idag.

På modemässan kan man också köpa trend- och modekataloger, tjocka som tvärhander och väger flera kilo styck. Jag brukar alltid köpa någon trendkatalog på mässan, som jag kan studera närmare i efterhand. De här katalogerna kostar ruskigt mycket pengar men jag försöker se det som en investering.  En kul katalog jag köpte den här gången var franska Textile Report - couleurs, matières, produits (färger, material/tyger, design) för vår/sommar 2008. Bara 560 kr! Kommer säkert att bli en god hjälp inför mönsterkollektionen som jag påbörjar efter jul!

Nytt för hösten! Nu undrar ni säkert vad jag kommer att åstadkomma för kuliga mönster under hösten som kommer! Det undrar jag också! Än så länge är det en väl förborgad hemlighet, jag har i och för sig en grov plan på vad som komma skall men oftast ändrar jag den ganska så ordentligt under tiden som jag håller på och jobbar med den. Gå gärna in och teckna dig för nyhetsmail på Svenska Mönster så får du veta efterhand som mönstren blir klara. Vill du se lite vilka färger och trender som CIFF tror på i höst kan du ladda ner följande fil:
http://www.ciffkids.dk/bc_files/ciff_feb07/trends/trendspdf.pdf

Nu är det dags för mig att vila axlarna efter att ha burit på kataloger och en halv miljon broschyrer från mässan i Köpenhamn... 

Vadå trikå?

Ibland träffar jag en kund som valt ett mönster för trikå, tillsammans med ett tyg som inte är trikå utan vävt. När jag försiktigt påpekar att tyget är åt skogen tokigt för den modellen ser jag väldigt ofta en flackande blick och ett stort frågetecken svävande ovanför huvudet. Den stackars kunden fattar noll. Så - nu ska jag berätta lite vad som gäller för trikå/stretch/elastiska tyger:

  • Om tyget:
    Trikå är inte vävt utan stickat tyg. Det kan vara så tunt stickat att det faktiskt är en nylonstrumpa, stickat är det ändå. En t-shirt är även den stickad. Fler exempel är strumpor, mössor, baddräkter och underkläder.
    En trikå som du ska sy av fungerar bäst om det är stretch i det. Det stretchiga i tyget - den elastiska tråden - brukar heta lycra, spandex eller elastan (olika varumärken för samma typ av tråd). Ett bra trikåtyg innehåller minst 2 % av elastisk tråd. Vill du ha ett riktigt kroppsnära och tajt plagg är det trikåtyg du ska välja!
  • Mönster för trikå:
    De mönster jag gör för trikå är alltid anpassade för en viss elastisitet och alltså specialgjorda för den här typen av tyger. Eftersom passformen kommer av stretchen i tyget behövs nästan aldrig insnitt och liknande inprovningsdetaljer, dessutom behövs oftast ingen rörelsevidd alls. Ett mönster för vanligt vävt tyg måste ha t ex bystinsnitt för att fungera i passformen och rörelsevidd inräknat i plagget.
    Eftersom vävda fasta tyger inte är elastiska kan du inte använda ett mönster som är gjort för ett elastiskt tyg! Då blir plagget för litet och har ingen som helst följsamhet eller passform. Du kan däremot göra tvärtom, dvs använda ett mönster för vanliga fasta vävda tyger till ett tyg med stretch MEN då måste du tänka på att gå ner minst 1 storlek (oftast 2) mot vad du annars använder, eftersom du annars kommer att uppleva att plagget blir alldeles för stort.
  • Nålar:
    När du syr i trikå är det jätteviktigt att använda stretchnål i symaskinen eller overlocken. Vanliga symaskinsnålar är så vassa att de slår hål på de elastiska trådarna i den stickade väven, vilket kanske inte syns direkt men efter tvätt får du fula hål längs med sömmarna och plagget är då förstört.
  • image14Maskiner:
    Det är kul att sy i trikå och ännu roligare blir det med en overlockmaskin. Observera att en overlockmaskin är inte samma sak som den s k overlocksömmen på en vanlig symaskin. På en overlockmaskin får du en snygg och smidig elastisk söm som syr runtom kanten, som blivit jämnad och klippt av knivarna på maskinen. Det går dessutom fort - du syr en enkel topp på någon timme.
    Men bra overlocks är ganska dyra och vill du testa att sy i trikå så går det fint att använda en liten sicksack eller en annan elastisk söm på en vanlig symaskin. Be att få prova en kompis overlock någon gång, du blir antaglien frälst direkt. Sedan är det tyvärr ganska tålamodsprövande att gå tillbaka och sy trikå på den vanliga symaskinen...

Lycka till med din trikåsömnad! Skriv och fråga om det är något jag glömt att ta med i den här redogörelsen!


Moderapporter


I slutet av nästa vecka är det modemässa,
flera stycken, i Köpenhamn! Jag lovar att lämna en utförlig rapport om det kommande modet när jag varit där!
Dessutom hoppas jag få en liten moderapport från gatorna i Barcelona, dit min äldsta dotter flyttat (hur gick det nu till?).

Sötaste kunden i Sverige

En trogen kund från Stockholm dök upp häromdagen i butiken på Borrgatan. Å så glad jag blev att en så långväga kund tog sig tid att besöka mig! Söta Laura har massor av idéer som hon gärna delar med sig till mig - jättebra! - och så var det faktiskt hon som övertalade mig att starta den här bloggen. Läs gärna hennes blogg där hon nu skrivit ett alldeles fantastiskt inlägg om Svenska Mönster - med bilder och allt!

Sykurser i Malmö

Jag samarbetar och delar lokaler med väninnan Eva. Butiken heter Färg&Form och varje termin arrangeras här en mängd roliga sykurser. Mest är det kurser med quilt-inriktning men även jag håller ett par kurser och en klädsömnadsklubb! Inte bara kurser förresten, vad sägs om ett Q-u-il-t-m-a-r-a-t-o-n under en hel helg?
Ladda ner pdf-fil med kursprogrammet från Färg&Forms hemsida, eller från Svenska Mönsters hemsida. Jag lovar att du kommer att bli inspirerad!
Adressen är Borrgatan 2, 21124 Malmö. Tel till butiken: 040-301043, till Svenska Mönster 040-120435.

Nu kan jag bli en soffpotatis

Jag har haft någon form av semester under juli. För en egen företagare med webbshopp brukar ordet semester inte finnas med i vokabulären. Men för mig betyder det att jag arbetat ett par dagar i veckan med beställningar och kundkontakter. Resten av tiden ägnar jag mig åt heminredning och att umgås med mina två döttrar. Och att stressa av lite. Det tog ungefär 3 veckor innan hjärtat började lugna ner sig...

Årets bidrag till hemmet är en omklädning av min soffa. Jag har dragit på det i flera år men nu satte jag igång och det var faktiskt fixat på en dag ungefär. Enkelt att plocka isär den men småsvettigt att få bort det gamla tyget (som jag sedan använde som mönsterdelar). Men jag är helnöjd! Det skitfräcka tyget fyndade jag på Stoff och Stil, kuddarna är sydda av svart velour som jag har i webbshoppen. Både kuddar och sittdynor blev försedda med långa blixtlås så att det är lätt att ta av och tvätta dem. Soffan är tillverkad i Bjärnum för ett tiotal år sedan, så den är helsvensk och i jättebra skick. Jag kan lova att man sover gott på den framför tvn.

Augustbilder

August är en fullständigt galen och mycket glad nymfparakit. Varje vår letar han upp en rad boställen i lägenheten. Bilderna visar en fruktkorg i köket som han tagit till sin, där han bäddar och mys-ligger kortare stunder. Han har fått en påskservett och lite spån i botten och lägger själv till en och annan fjäder.
Bilden som heter Augustchock - tagen rätt uppifrån - är tagen av min 16-åriga dotter. Den talar för sig själv, va?!

Klicka på bilderna så visas dom större.


Vackraste vinglasen

Tjusigaste vinglasen jag nånsin investerat i är de här färgade munblåsta från - tro det eller ej - Ikea. Jag köpte 4 i varje färg så äntligen har jag en uppsättning på 12 vinglas. 79 kr för ett par. När jag kom hem så visade det sig att dom är så höga att dom inte går in på hyllan i skåpet, kära nån! Ska jag behöva köpa ett vitrinskåp också så blir det väldigt dyra vinglas.Men visst är dom vackra?

Här är jag!

Jag heter Stina och har ett litet men unikt företag som heter Svenska Mönster. Där designar jag en hel massa kläder och lite till. Jag är också sjujävlig på mönsterkonstruktion, inte så konstigt kanske - jag har pysslat yrkesmässigt med det här sedan 1978. Därför producerar jag rejäla symönster för klädsömnad, du kan se alla på www.svenskamonster.nu. Till min glädje har mönstren blivit mycket omtyckta, både i skolorna och bland alla som sitter och skapar själva i stugorna runtom i Sverige. Inte bara för modellernas skull utan för papperskvaliten och de smarta  och dekorativa påsarna som man spar och stoppar sina mönster och tyger i när man sytt klart.
Nåja - det blir inte bara klädmönster. Det blir en och annan pryl också, nu frågas det mycket efter laptop-väskor och hundkläder. Och badrockar och frackar. Och barnkläder i ungefär 800 olika storlekar. Vi får se vad höstkollektionen blir! Jag är aldrig helt säker på min planering utan tar fram en modell i taget! Det blir mer spännande så.
På senaste tiden har jag också börjat sälja en del tyger i min webbshopp. Det har blivit mer och mer populärt och jag tycker också att det är jättekul att välja ut de vackraste och fräckaste tygerna hos mina leverantörer.

Jag vill gärna ha en kommunikation med just dig på min bloggsidda, om mönstren, eller om mode eller om något annat! Jag ska såklart också tipsa om sömnadsteknik, jag har utvecklat lite egna metoder som ofta är lite mer rationella än vad man fick lära sig i slöjden.

Något annat som jag är helt såld på är djur, särskilt fåglar. Jag har varje dag en viss kommunikation med råkorna (som är så vackra så jag bir varm om hjärtat), kajorna och de tjocka duvorna här i parken på Kungsgatan i Malmö.
Ett antal undulater, en nymfparakit och en amazonpapegoja har jag haft hos mig och älskat. Mina fåglar får alltid flyga fritt i lägenheten. Att sätta en fågel i en bur ständigt och jämt ser jag som grymt djurplågeri. Just nu har jag en nymfparakit som heter August. Han har en bur som är hans sov- och matplats, men dörren står alltid öppen. Han är 11 år och det finns många, många fantastiska och knäppa historier att berätta om honom.


RSS 2.0